Deset zanimljivih činjenica koje verovatno niste znali o Švajcarskoj!

Švajcarska je interesantna zemlja i po mnogo čemu se razlikuje od drugih zemalja na svetu. Ovo je lista od deset zanimljivih činjenica koje verovatno niste znali o ŠvajcarskojČ

1. Švajcarska zastava nije pravougaonog već kvadratnog oblika! Osim Švajcarske, kvadratni oblik zastave ima samo još Vatikan.

2. Kad smo kod Vatikana, da li znate da je Švajcarska garda zadužena za čuvanje pape. Švajcarska garda je osnovana 22. Januara 1506. godine od strane Pape Juliusa II i jedna je od najstarijih vojnih jedinica koja postoji do danas (Izvor: Wikipedia). Sve vreme garda je zadužena ža čuvanje Pape i jedina je vojna sila u Vatikanu, a poznati su i po svojim šarenim uniformama. (Izvor: Wikpedia)

Švajcarska garda

3. Švajcarska nije bila u ratu od 1515. godine, a vojno je neutralna od 1815. godine.

4. Zvaničan naziv Švajcarske je i dalje Švajcarska Konfederacija (Swiss Confederation) odnosno na latinskom Confoederatio Helvetica odakle potiče i međunarodna skraćenica CH.

5. Gotthard Base Tunnel je najduži i najdublji železnički tunel dugačak čak 57,09 km. (Izvor: Wikipedia)

6. Kada je dokazao svoju čuvenu teoriju relativiteta E=mc2 (objavljena 26. Septembra 1905), Albert Ajnštajn je radio kao službenik u kancelariji Švajcarskog zavoda za patente u Bernu (od 1902. do 1909. godine). (Izvor: Wikipedia) … Prva žena Alberta Ajnštajna sa koja mu je rodila troje dece, Mileva Marić-Ajnštajn poreklom je iz Novog Sada.

7. Čak 70% površine države prekriveno je planinama, a 175 planina je više od 3.600 metara (Izvor: Wikipedia). Švajcarska ima preko 1.500 jezera. To je toliko mnogo da rastojanje do sledećeg najbližeg jezera nikada nije veće od 15km.

8. Jedna zanimljivost za grafičke dizajnere: font koji svi često koristimo na računarima Helvetica razvili su švajcarski dizajneri Max Miedinger uz pomoć Eduard Hoffmann davne 1957 godine! (Izvor: Wikipedia)

9. Švajcarska je vodeća zemlja u svetu po potrošnji čokolade. Prosečan švajcarac pojede čak 23 kilograma čokolade godišnje!

10. Švajcarci imaju drugi najduži očekivani životni vek u svetu, odmah posle Japanaca. U proseku švajcaraci žive 83.4 godine!  (izvor: Wikipedia) … Možda je to povezano sa konzumiranjem čokolade?

 

 

Koliko od ovih deset činjenica niste znali o Švajcarskoj?

About the Author: admin